14 Mayıs 2010 Cuma

Çiftlik'ten Peynir'e...

Günler bir süredir daha bir hızlı akıyor sanki, çiftlik gündemimize girdiğinden beri… Bir tatlı yorgunluk… Bir telaş… Yeşile bu denli yakın olmak... Yalın olana, aslî olana bu denli yaklaşmak iyi geliyor doğrusu ruhuma...

Çiftliğin gündemimize ilk girdiği günlerde ansızın kapımın önünde buluverdiğim külliyetli miktarda sütten nasıl peynir yapabilirim sorusunu acilen cevaplamam gerekiyordu. İlk etapta, birkaç küçük(!) problemin var olduğu, bir şeylerin eksik veya fazla olduğu birkaç hatalı üretim... Akabinde çeşitli okumalar... Neyse ki, o telaşlı süreçte karşıma Artizan Peynirci gibi gerçekten bu işe kafa ve gönül vermiş ve bir o kadar paylaşımcı biri çıktı. Sistematik bir üretim şeması içeren yazıları vasıtasıyla peynir yapma süreci benim için güzel bir şekilde gelişmeye başladı. Var olan yazılarından son derece istifade ettiğim gibi; takılıp kaldığım, okuyup cevabını tam çözemediğim konularda aklımdaki soru işaretlerini gidererek de peynir yapım sürecinde yol almama son derece yardımcı oldu. Ben de sonraki yazılarda yaptığım hataları ve edindiğim tecrübelerimi paylaşarak bu yola çıkmak isteyenlere yardımcı olmak isterim.

Peynir üretim prosesinde ilk etapta söylenebilecek olan, yeni sağılmış sütün hemen pastörize edilip dinlendirilmesinin gerekliliği ve ardından gerekli kültür ilaveleri yapılması. Prosesin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve takibi kolaylaştırmak üzere notlar iliştirilmesi, tarih atılması... Ardından mayalama süreci ve bekleyiş... Sürprizlere hazırlıklı olmak... Bazen inanılmaz güzelliklerle, bazen de şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşmak... Nihayetinde yorucu ama tatlı bir süreç... Tek bir güzel sonuç için bile değer...

h

8 yorum:

Unknown dedi ki...

Sayın Süt Dilimi

Yeni sayfanız hayırlı olsun. Sizlerin de deneyimlerinizden hem görsel hem de güncel bir şekilde yararlanacak olmak benim için oldukça keyif verici.

Süt Dilimi dedi ki...

Ege Hanım,

Çok teşekkür ederim. Sizi bloğumda görmek benim için mutluluk verici.

Gurkan dedi ki...

Herkese merhaba,

Blog dünyasına tekrar hoşgeldiniz Sayın Süt Dilimi.

Ege Hanım artık size de bir blog gerekiyor sanırım...

Süt Dilimi dedi ki...

Ege Hanım için aynı temenni benim de zihnimden ve gönlümden geçmişti.Selamlar.

mine dedi ki...

ne hoş çiftlik hayatı, insanın kendi ürettiklerini yiyebilmesi, bunun için uğraşması vs. darısı tüm isteyenlerin başına : =))

Süt Dilimi dedi ki...

Kesinlikle yapıcı bir süreç Mine Hanım..Tazeleyen..Eksiltmeyip aksine arttıran..

Unknown dedi ki...

Sayın Süt Dilimi ve Gürkan Bey

Temennileriniz için çok teşekkür ederim.Şu ilk acemiliklerimi bir atlatayım, yayımlayabileceğim görsellerim ve deneyimlerim çoğalsın elbette ben de paylaşmak isterim. Şimdilik sizlerin yayımlarınızı takip etmek de çok keyif verici. Deneyimlerinizi ilgiyle takip ediyorum.

Süt Dilimi dedi ki...

Ege Hanım sizin katılımınız her daim mutlu ediyor beni. Çalışmalarınızdan her zaman için haberdar olmayı arzu ederim.İyi çalışmalar diliyorum.