9 Ekim 2010 Cumartesi

Reypenaer

Reypenaer, tartışmasız, sert Hollanda peynirlerinin sunulmaya değer en seçkin örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Çiğ inek sütünden elde edilen bu peynirin tadı damakta yoğun olarak hissediliyor; aroması oldukça zengin... Yapısında dikkati çeken pütürler, ona eşsiz lezzetini veren ceviz-fındık aromalarından kaynaklanmakta... Biraz zor olmakla birlikte dilimlenebilir bir sertlikte; ancak biraz ufalanıyor.
Doğal koşullar altında, "Old Rhine" kenarında 100 yılı aşkın süredir faaliyette olan ambarlarda, doğal koşullar altında olgunlaşmaya bırakılan peynirler 2 yıllık sürecin ardından piyasaya sunuluyor. Olgunlaşma süreci birkaç haftadan birkaç aya kadar değişebilen bir aralıkta seyredebilen Reypenaer'in diğer peynirlere nazaran nefasetinin bu denli özel oluşunun cevabı bu 2 yıllık sürede gizli olsa gerek... Doğal ortamda -asla havalandırıcı kullanılmadan- olgunlaşmaya bırakılan Reypenaer, uzmanlar tarafından adeta bir başyapıt olarak değerlendiriliyor.

Olgunlaşma sürecinde ağırlığının %25'ini kaybederek müthiş lezzetine kavuşuyor. Olgunlaşma sürecindeki mineral ve proteinlerin kristalizasyonu nedeniyle yüzeyde oluşan beyaz benekleri, aroması ve tadı ile son derece özel olan bu peynir; tartışmasız onu diğer örneklerinden ayıran özelliklere sahip: Kesinlikle denemeye değer!

10 yorum:

mutfaktaki rüya - Arzu- dedi ki...

Hiç duymamıştım.ilginç geldi...

Süt Dilimi dedi ki...

Haberdar olacağımız çok peynir var daha :) Sevgiler.

Fuat Gencal dedi ki...

Güzel paylaşım için çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Süt Dilimi dedi ki...

Teşekkürler Fuat Bey.

didem dedi ki...

Bir peynirin yenecek hale gelmesinin bu kadar uzun sure oldugunu bilmiyordum. Sayenizde ogrendim. Bir nevi sarap gibi zamanla olgunlasiyor degil mi?Sevgiler

Süt Dilimi dedi ki...

Haklısın Didem asla tesadüflere bağlı bir üretim süreci değil yaşanan; sütün peynire dönüşümü gerçekten de yoğun bir sürecin sonucu...Isı değişimindeki farklılıklar, farklı miktarda maya kullanımı vb. her bir farklılık beraberinde bambaşka özelliklere, lezzete sahip farklı türde peynirlere dönüşümü getiriyor... Peynir üretimi son derece süprizlere açık bir alan... Bu olağanüstü dönüşümü hissedebilmek; özenle-keyifle tüketmek gerek!...

Sabahattin Gencal dedi ki...

Merhaba,
Bir çalışmanız "Bloglardan Seçmeler"de yayınlandı.
Hayırlı günler dileğiyle.

Süt Dilimi dedi ki...

Teşekkürler Sabahattin Bey. İyi çalışmalar dilerim.

Tijen dedi ki...

Hmmm... Birazdan güzel bir mozzarella yiyeceğim. Dolabımda da güzel İtalyan peynirleri var, bir süre beni idare eder. Sonra güzelim Burhaniye peynirlerine dadanacağım. Artık uzağım Burhaniye'den ama olsun, Hüseyin bey kargoyla yollar nasılsa...

Süt Dilimi dedi ki...

Hepsinin yeri farklı lezzet dimağımızda...İtalyanı, Fransızı, İspanyolu, İsviçresi... Olmadığında ne gam! İzmir tulumu, Erzincan tulumu, Divle Obruk, Ezine, Burhaniye peyniri -sürer gider liste-. Ama peynirsiz kalmayalım hiç!