20 Ekim 2010 Çarşamba

Gres Des Vosges

Gres Des Vosges, Fransa'nın Alsace Bölgesi'nde, Vosges Dağları'nın eteklerindeki üzüm bağlarının nemli ortamındaki mahzenlerde en az 3 ay süre ile olgunlaştırılmış; yumuşak tekstüre ve keskin bir tada sahip geleneksel Fransız peynirlerinden biridir. Pastörize edilmiş inek sütünden elde edilir.
Olgunlaştırma 3 adımdan oluşmakta... Son derece hoş somon rengine sahip her bir peynir, oval olarak dekore edilmiş ahşap ambalajların içerisine -özel olarak- elle yerleştirilerek; üzerine eklenen ufak bir eğrelti otu yaprağı ile satışa sunulmakta...

Peynirlerin görünümleri ve dış yüzeyleri kadar kokusunun da önemi büyük... Tatmadan önce burna yaklaştırarak içinde bulunması muhtemel katkıları tahmin etmeye çalışmak; peynirleri tanımaya doğru atılmış bir ilk adım olarak değerlendirilip öneriliyor. -Bu test sırasında hafif bir mantar aromasını duyumsadığınızı farkedeceksiniz.-
Üretimde, etiketinde de belirtildiği gibi, siyah Trüf -Keme- Domalan mantarı adlarıyla anılan mantar kullanılmış. Kesitinde 3 katlı olduğu görülen peynirin orta kısmında peynire nefaset veren işte bu aroma görülmekte...

9 yorum:

mine dedi ki...

somon rengi değişik geldi
değişik peynirleri koklamak ve tatmak ne hoş bayılırım bu günlüğe

Süt Dilimi dedi ki...

Çok teşekkür ederim mine. Daha çok peynir tadıp koklayacağız beraber :)

beste dedi ki...

hci bilmedigim bir peynir turu bu, egrelti otlu baska bir peynir daha vardi ya hatirlayamadim simdi:)not alinmistir!

Süt Dilimi dedi ki...

Hatırladığınızda paylaşırsanız sevinirim!

Süt Dilimi dedi ki...

Beste; bahsettiğiniz -benim henüz deneme şansı bulamadığım- Brie grubuna ait Fougerus olabilir mi?

beste dedi ki...

Aynen bravo, fujer peynire ozel bir tat veriyor o yuzden hem fujer hem truf beraber nasil olur hayal edemedim:) Bir de her seferinde mutlaka ayri bilmedigim bir peyniri deniyorum bu arkadasla sizin sayfada karsilasmak cok hosuma gitti. Tekrar afiyet olsun:)

Süt Dilimi dedi ki...

Çok teşekkürler... Yeni tadlar her zaman yeni açılımlar getiriyor insana... Denemeye devam!

didem dedi ki...

Bir peynirde mantar aromasi...Cok ilginc...

Süt Dilimi dedi ki...

Çok baskın bir aroma değil, belki bir esinti... Ama bazı türlerde trüf etkisi çok daha yoğun hissedilebiliyor.