Çok uzun bir süre, "azık olma" özelliğini koruyan peynirin bugün daha ziyade "lezzet unsuru" olma niteliğinin ağır basmakta olduğunu görüyoruz. Dünün azığı peynir; bugün yemekten önce bir giriş veya yemek sonrası sindirimi kolaylaştırması sebebiyle yemeği tamamlayıcı bir besin olarak yer edinmiş durumda yemek kültüründe. Geçmişte olduğu gibi bugün de peynir, değerli bir besin olarak değerlendirilmesinin yanısıra tatlı olarak da kendine geniş bir yer edindi. Batı mutfağında, ısıtılıp üzerine bal gezdirilerek tatlı olarak tüketilen keçi peyniri; aynı zamanda hoşmerim gibi geleneksel-yöresel bir tatlı içinde de yer alabiliyor sözgelimi... İşte, sütün boyut kazanmış hali şu an en yalın haliyle servis tabağında...
"Keçi sütünden peynirler yapmak" benim için eşsiz bir malzemeyle yontu yapmak gibi... Peynir yapımının artizan bir üretim halini alması tam da bu noktada devreye giriyor sanırım... Elinizdeki malzeme adeta yeniden şekillendirilmeyi bekleyen bir hamur gibi önünüzde uzanıyor ve siz ona nihai şeklini almasında yardım ediyorsunuz. -Yüzyılların deneyimi de size teknik verileri aktararak destek veriyor tabii...- Bunu deneyimlemek gerçekten muhteşem bir duygu... İstanbul gibi bir şehirde yaşayıp da böylesi özel bir materyale öz kaynağından -çiftlikten- erişebilmek... Ardından keyifli bir çalışma sürecinden sonra inanılmaz lezzetlere ulaşmak... Ne büyük kısmet! Ne büyük nimet! Elinizdeki malzemeyi en saf haliyle koruyup; içinde taşıdığı o eşsiz rayihasını yansıtıp; aromasını yayacak şekilde... Katkısız... Gereksiz her türlü etkiden uzak... Tüm yalınlığıyla... Tam da bir "süt dilimi" olma sürecine yakından tanıklık ederek... Bu bir mucize!
6 yorum:
Ne kadar severim keçi peynirini! Teşekkürler bu güzellikler için...
Ben de inceliğiniz için teşekkür ederim Tijen Hanım. Bir gün o peynirleri size de ikram edebilmeyi arzu ederim.
Merhaba. Keçi ne'kadar inatcı olursa; Peyniri'de o'kadar Lezzet'li olurmuş..Babaannemin yorumu ? ne kadar doğru bilemem.Biraz espiri katmak istedim.. Eşim ve ben son derece düşkünüz peynire.İlaveten yoğurda..Yoğurdu evde kendimiz yaparız,halen.Keçi peynirine gelince; Beş yıldır fevkalade temiz, bir o'kadarda güvenilir; Rum ailesinden keçi peynirini temin etmekteyiz..Tüketirken adeta kendimden geçiyorum..Bu bahsettiğim iki tüketimden asla ama asla vazgeçemem.NOT: İnatçı keçi peyniri aşık olmuş hoş ve bir okadarda kadifemsi kırmızı şaraba..Vaz geçilmez bir tad.
Merhaba Natürlich! İnatçı keçinin marifetini daha önce duymamıştım; çok hoşuma gitti. Bizim peynirlerin lezzeti de tescillenmiş oldu böylece :) Yoğurt ve peynir bizim hayatımızın da vazgeçilmez tatları.
Sn. Buket hn.
Bloğunuzu obruk peyniri konusunda araştırma yaparken buldum. Nekadar donanımlı ve keyifli bir blog'muş süt dilimi. Öncelikle tüm paylaşımşarınız için ben de kendi adıma çok teşekkür ederim. Uzun süredir bloğunuza yeni bir yazı eklemediğinizi de görmekle birlikte size ulaşabilirim umuduyla yazıyorum. Üretimlerinizi satışa sunup sunmadığınızı çok merak merak ettim. Zira yaklaşık birbuçuk senedir inek-koyun sütü allerjisi olduğu tesbit edilen eşime güvenilebilir %100 keçi sütü ürünleri temin edebilmek için devamlı dolaşmaktayım internette. Satış yapıyorsanız iletişim kurmayı çok arzu ederim sizinle. email adresim: syalcin@tepeemlak.com.tr
saygılarımla,
sema YALÇIN
Sema Hanım, ilginize teşekkürler. Size mail atacağım.
Yorum Gönder